Saffran, historia och forskning som krydda i mat och vid nedstämdhet - Saframyl
010-703 68 00 info@octean.se

FORSKNING - SAFFRAN OCH NEDSTÄMDHET

 

Saffran är bidrar till positiv sinnestämning.

Saffran- historia och forskning.  Saffran är en krydda som tillverkas av torkade pistillmärken från saffranskrokusen, Crocus Sativus. Kryddan är mest känd för smaksättning i matlagning och bakverk, men den har använts som ett antidepressivt läkemedel i traditionell persisk medicin. Forskning kring växtbaserad psykofarmakologi har ökat under senare år. Naturläkemedel blir allt mer populära som alternativ till läkemedel som förskrivs för behandling av nedstämdhet, oro och lindriga form av depression. Till grund ligger oro för säkerheten och biverkningar av många antidepressiva mediciner. Av den forskning som gjorts visar saffran på positiva effekter för behandling av nedstämdhet.

EFSA* har för saffran lämnat följande hälsopåstenden: Bidrar till att bevara känslomässig balans och normal sinnestämning

* Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) är hörnstenen i Europeiska unionen (EU) riskbedömning när det gäller livsmedels- och fodersäkerhet. I nära samarbete med de nationella myndigheterna och i öppet samråd med sina intressenter tillhandahåller EFSA oberoende vetenskaplig rådgivning och tydlig kommunikation om befintliga och nya risker. EFSA är en oberoende europeisk byrå vilken finansieras av EU: s budget, och som fungerar separat från Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och EU: s medlemsstater.

En unik krydda

Saffran har kallats världens mest förföriska krydda och nog är den speciell. Med sin ljuvliga och karakteristiska doft – ofattbart nog består saffran av mer än 150 doft- och aromämnen – och sin vackra gyllene färg har den blivit både mytomspunnen och åtråvärd.

Allt som denna röda krydda  kommer i beröring med förgylls och därför har den exklusiva kryddan blivit så eftertraktansvärd över hela världen.

Saffran i Sverige

Med all säkerhet kom saffranet till Sverige via Tyskland redan under medeltiden och användningsområdena var många. Man trodde till och med att saffran kunde användas i huskurer mot pesten och det åts ofta mot allehanda magåkommor. Helt fel hade de medeltida människorna inte, för kryddan kan bidra till en känslomässig balans och mycket av det som vi upplever som magproblem kan bottna i bekymmer som har en känslomässig grundorsak.

Kleopatra är känd för sina regelbundna mjölkbad och det sägs att hon även tillsatte saffran i badet för att få ännu vackrare hud. Även som smink fungerade saffran med sin starka färg utmärkt.

Genom århundraden har saffran också använts i matlagning och en vällagad bouillabaisse eller en smakrik paella tycker många är oemotståndligt.

Det krävs 100 000 saffranskrokusar för att utvinna ett kilo saffran!

I vår tid har saffran en given plats som den dyrbaraste av alla kryddor och det krävs minst 100 000 saffranskrokusar för att utvinna ett enda kilo saffran. Krokusen Crocus sativus är en perenn som blommar på hösten och eftersom den är steril måste den förökas på konstgjord väg. I slutet av september och början av oktober skördas saffranet för hand. De långa orange-röda märkena plockas och torkas försiktigt innan de så småningom skeppas ut över världen och når oss här uppe i norr.

Om vi vintertid värmer oss med en fisksoppa med saffran eller fikar med en lussekatt till den rykande heta glöggen passar det perfekt med guldgul, svalkande saffransglass under den varmare årstiden. Saffran ger alltid en känsla av lyx och det uppskattar vi året runt.

Att saffranet dessutom kan bidra till en positiv sinnesstämning och känslomässig balans är ren bonus.